2017. december 1., péntek

Karácsonyi különkiadás - Újíts be egy BuJot az új évre!

Kedves Olvasó!

   Itt a december és úgy éreztem, hogy idén nem tudom kihagyni, hogy ne legyen valami különleges karácsonykor itt, a blogon is. Tavaly posztáradattal ünnepeltem, most szintén hasonló a tematika, azonban más bloggereket is bevontam az ünneplésbe, különleges posztokkal készültem.
   A Scars - Sebhelyek átköltözik decemberben keddre, de januárban már minden vissza fog térni a régi kerékvágásba. Tehát, ebben a hónapban minden héten legalább két poszttal érkezem!
   A különkiadást egy Bullet Journalos bejegyzéssel kezdem. Ha még sosem hallottál róla, akkor úgy tudnám leírni, mint egy magad csinálta kis jegyzetfüzet, ahová mindent felírhatsz, rendezetten és visszakereshetően. Az interneten rengeteget ilyen videót lehet találni és én is innen inspirálódtam, mikor megterveztem a sajátomat. Bevallom, nem gondoltam, hogy ennyire meg fogom szeretni, de mostanában tényleg nagy segítség volt egy kis füzet, ami mindent magában hordoz egyszerre, csak elég kinyitnom, hogy ismét tudjam, mi a helyzet az életemben, mikor elveszek benne - mert az bizony gyakran megesik.
   Hogyan vágj bele egy BuJo-ba? Mutatom!


Tervezés

Mielőtt még belerondítasz a frissen vásárolt füzetedbe [vagy akár abba, ami már évek óta arra vár, hogy használd] nézz meg néhány videót. ITT, ITT és ITT például nagyon sokat segítettek nekem. Egyrészt letisztult bennem, mit szeretnék és mit nem, másrészt segítettek átlátni, hogyan érdemes felépíteni magát a naplót. Egyáltalán nem mindegy, hogyan állítjuk össze, én hosszas tervezés után is vétettem hibákat, amiket már a következő naplómban nem fogok. Felesleges túl sok mindent vezetni egyszerre, én az óráimon, bejegyzéseimen, kiadásaimon és a napi teendőimen nem igen írogatok semmit sem, de ezt majd megmutatom a bejegyzés későbbi részében. Másrészt próbáljuk meg kitalálni, hogy mennyi időnk lesz megrajzolni magát a füzetet. Ha semennyi, akkor érdemes beruházni egy ponthálós füzetre, amiben gyerekjáték bármit lerajzolni. Ha viszont van egy kicsit több, akkor végülis bármilyen füzet megfelel, nekem egy A5-ös, sima jegyzetfüzet lett az áldozatom.

Felépítés

   Én három részre bontottam a füzetem. Az első részben az éves tervre vonatkozó lapok kerültek, mint például a naptár és a kívánságlistám. A második részben lebontottam mindent az első szemeszterre, órarendet készítettem, lebontott naptárat és beadandó listát. A harmadik részben pedig mindig az adott hónapra koncentrálok, a kiadásaimra és a napi teendőimre.
   Mindenki más rendszert használ, de úgy találtam, hogy ez nekem elég jól működik és nem utolsó sorban könnyen megtalálható így minden, vagy ha esetleg a havi teendők közül át akarom írni a napihoz, könnyű visszakeresni az oldalt. Ezt még segítheti, ha oldalszámokat is használunk, bár nekem ez már túl sok munkának tűnt.

Megvalósítás

Mivel nem vagyok rajztehetség, a füzet első felében nyomtattam szorgalmasan és ragasztgattam a feliratokat. Egy hónap után azonban ezt gyorsan feladtam. Ha szépen szeretném megcsinálni a naplóm, egyszerűen lelassítom a saját kézírásom és megformázom szépen a betűket, elvégre csak nekem van szükségem a füzetre, más nem fogja látni [kivéve most, természetesen]. Ha rajzokkal szeretném színesíteni a füzetet, akkor egyszerűen kinyomtatok egy színezőt és átmásolom óvatosan, mert elég átlátszóak a lapok, hogy lássam a körvonalakat. Csalni ér, az Instagramos tehetségek ne tántorítsanak el senkit sem a Bullet Journaltól, főleg, ha inkább a praktikumot, mint az esztétikumot keressük benne.

Az én BuJom


A legelső oldalon felírtam, hogy melyik évben járunk és, hogy az első szemesztert taposom. A következő oldalon pedig a jelöléseim magamnak,hogy ne vesszek el a naplóvezetés elején a jelekben. Nem használom a feltüntetett összeset, de a jelek nagyrészt maradtak a nyomtatottnak megfelelően. A következő oldalon egy naptár szerepel 2017 szeptembertől következő év augusztusáig, én EZT az oldalt használtam. Ezután következik egy teendők oldalam, amit szinte sosem használtam, ahogy a kívánságlistát és a filmes-könyves-sorozatos listát sem, hogy mit szeretnék legközelebb látni-olvasni.Ezután következik az órarendem, ami nagy kedvencem lett. Annyira jól néz ki, hogy még az sem zavar, hogy nem igazán fértek mellé a legfontosabb információk sem, sőt, még az órák kezdete és vége sem mindig jól leolvasható. Itt bizony beáldoztam a szépségnek, bár könnyen megjegyezhető az órarendem, így nincs nagy problémám ezzel.Van egy jegyzetem a beadandóknak, ami szintén szép, de eszembe se jut oda írni. Sokkal hasznosabb ettől a negyedévre lebontott naptár, ahová már jó előre fel tudom írni a legfontosabb eseményeket. 


Egy kis díszítés  és elválasztás, a december hónapra Olafot választottam borítónak. Siettem, így csak egy pici mintára volt időm, amit könnyű átrajzolni, de ahhoz képest elég aranyos lett.


A kiadásaim mindig vezetem, így ennek is helyet kellett keríteni. Mind a bejövő, mint a kimenő összegeket írom, így teljesen képben vagyok az aktuális anyagi helyzetemről. Klaudia, a Tumblr projektek illusztrátora kidíszítette a másik oldalt, magamtól ilyet nem tudnék rajzolni, de ha elnagyolom a betűket, be tudom tölteni a két oldalt is a kiadásaimmal.


Végül, de nem utolsó sorban a heti lebontás következik. Sokféle elrendezést kipróbáltam, de ez a verzió működött nekem a legjobban. Pont elég hely van benne, hogy mindent leírhassak, de nem ad túl sok helyet, hogy túlvállaljam magam. Ha elkezd betelni a rublika, tudom, hogy aznap már nem lesz időm másra. Külön napi lebontást pontosan ezért nem is készítek, így legalább az egész hetem átláthatom egyszerre. A jegyzet rész tökéletes bevásárlólistának, de néha, ha ellustálkodom a rajzolást, akkor oda írom a későbbi időpontban lévő dolgaim is.

Segítségek

Néhány dolog, ami sokat segíthet főleg a BuJo megkezdésénél
  • Tényleg gondoljuk át, mit szeretnénk és mit nem látni a füzetünkben. Azért csináljuk saját magunknak, hogy igazán testre szabhassuk, használjuk ki ezt a szabadságot.
  • Nem baj, ha nem tudunk rajzolni, millió más díszítési mód van még. Már, ha van igényünk ilyesmire.
  • Akinek van türelme megszámozni az oldalakat és tartalomjegyzéket vezetni, az mindenképpen tegye meg. Én ezt kiváltottam műanyag post-it-ekkel, amik már kopnak és gyűrődnek, de így nagyon könnyű a megfelelő helyre lapozni.
  • Ha nincs pénzünk drága, különleges füzetekre, az nem baj. Akár egy kockás füzetben is jó helyen lesz a BuJonk, plusz tényleg csak kreativitás kérdése, hogy mit tudunk kihozni belőle.
  • Vigyük magunkkal mindenhova. Tényleg mindenhová, csak akkor lesz hasznunkra, ha bármikor kéznél van és írhatunk bele, vagy puskázhatunk belőle. Ezért például nem érdemes A4-es méretet választani, ha nem akarunk mindig nagy táskával mászkálni.
  • Ha elfeledkezünk a naplóról, ne adjuk fel. Szeptemberben kezdtem bele a naplóba és októberben valahogy nem foglalkoztam különösebben vele. Mégis előszedtem újra és milyen jól tettem! Idő kell, míg beleszokunk a jegyzetelésbe, de ha türelmesek vagyunk, akkor egy nagyon hasznos kis kulcs lesz a BuJo a mindennapok megkönnyítésében.
  • Csalj. Nyomtass mintákat és rajzold át őket. Készíts magadnak sablonokat, amiket szintén csak át kell húznod és nem kell mindig kimérned, hogy hány centiméterre is van az egyik vonal a másiktól. A füzet végébe beragasztott boríték jól elrejti ezeket a kis csalásokat és úgy tűnhetünk, mintha sokkal elegánsabb lenne a naplónk, mint csak szemmértékkel meghúzott vonalakkal.
   Ha neked is van BuJo-d, akkor szívesen beszélgetnék róla, kíváncsi vagyok, mások hogy vezetik a sajátjukat és miket használnak benne. Ha nem, akkor még pont időben vagy, hogy belevágj, csak egy füzetre és egy tollra lesz szükséged. Remélem, kedvet kaptál hozzá.

Niki

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése