2018. február 20., kedd

Bullet Journal 2018. II. félév - Újrakezdés

Kedves Olvasó!

   Az előző BuJo-s bejegyzésem óta betelt az akkor használt füzetem, és így a tavaszi szemeszterre új füzetbe, egy jobban átgondolt rendszerrel vágtam bele, ezt szeretném most megmutatni.   ITT már részletesen leírtam, hogy én hogyan állítottam össze az első füzetem, ettől most sem tértem el. Alaposan kigondoltam, hogy mit szeretnék és mit nem, aztán kijelölgettem, melyik oldalt mire szánom - és milyen jól tettem! Nagyon sokat variáltam utólag, amit csak a lapok kitépkedésével lehetett volna megoldani, ha rögtön rajzolok.
   A felépítés és a megvalósítás is maradt a régi, annyi különbséggel, hogy egy kis kalligráfiával, színes tollakkal és idézetekkel is színesítettem a füzetet. A koncepció továbbra is az maradt, hogy egyszerű legyen, gyors és könnyen használható, de picit több időt szántam a szépítgetésre. Vonalas füzetet választottam ezúttal, nem simát, amit bánok is meg nem is, de erről majd bővebben a képeknél.
   A színeknél öt domináns árnyalatnál maradtam, fekete, sötétkék, világoskék, narancssárga és piros, ezek dominálnak az egész füzetben. Tűfilceket használtam, amikkel jól lehet játszani akár nyomtatott, akár írott betűtípusoknál is. Könnyen "hamisíthatunk" szép írott betűket, ha egyszerűen megvastagítjuk ott a vonalakat, ahol lefelé húznánk a tollat. 
Az új ötletek nagy részben a LittleCoffeeFox blogjáról érkeztek.   Az első oldal rögtön a II. szemeszter fejléce, illetve az elérhetőségeim, ha elhagynám a füzetet, aztán pedig a jelölések, ami maradt ugyanaz azzal a különbséggel, hogy kivettem a nem használt jeleket. Ezután következik a naptáram, amit most kézzel rajzoltam meg. Sikerült néhány helyen elrontani, ráadásul a heteket is elszámoltam elsőre, de sokkal jobban tetszik még így is, mint a nyomtatott, egyszínű verzió. Bevallom, ez az oldal időigényes volt, ezzel töltöttem el a legtöbb időt az egész füzetben, de folyamatosan használni fogom, míg be nem telik, szóval nem bánom. 
   A naptár oldalpárja a Céljaim, amit egyszerűségében megtartottam. A különleges betűtípus ad egy kis pluszt, illetve az idézet, amit utólag pingáltam oda a szabadidőmben. Az egyszerű betűtípusok is nagyot tudnak dobni a füzet esztétikáján. Fél-egy óra gyakorlással már nagyon szépen be tudjuk gyakorolni az írást, megéri rászánni az időt. Itt például ugyanazt az alakot négyféleképpen is felhasználtam (üresen hagyott betűk a címnél, aztán vonalazás, kitöltés és kitöltés színnel).   Az órarendemet most egyszerűsítettem. Igaz, hogy nagyon mutatós a diagramos megoldás, viszont vagy az ábra lesz látványos, vagy a szöveg, amire igazán szükség van. Ezzel az egyszerű, színekkel megkülönböztetett órarenddel jelenleg tökéletesen megelégszem, főleg, hogy milyen gyorsan elkészültem vele.   Az előző füzetemben is volt már hely a beadandóimnak, de túl bonyolult volt a felépítése. Fogtam egy táblázatformát és néhány egyszerű vonallal megalkottam a számomra tökéletes formát. Átlátható, jól kiemelkedik a határidő, talán a leírásnak hagyhattam volna több helyet, de két sorba is írhatunk, akkor jól kifér minden.
   A Blogos ötleteim is egyszerű listaként készültek el, azzal a céllal, hogy ha beugrik egy jó ötlet, akkor könnyű legyen lejegyezni. Itt egy felhőszerű, színes ábrával díszítettem, szintén a domináns színeket használva.   Kevés, mutatós mégis jól használható BuJo-s ötletbe futok bele mostanában, de ez a receptgyűjtemény teljesen megfogott magának. Akár a meal prep tervezésénél (bővebben lent), akár bevásárlás közben jó, ha kéznél van, sokkal könnyebb egy kéznél lévő listáról felolvasni az összetevőket, mint a polc előtt állva gondolkodni, aztán rájönni, hogy valamit elfelejtettünk.   Bevallom, a takarítási rendszer csak azért került be végül a füzetbe, hogy párosan jöjjenek ki az oldalak, de utólag ezt sem bánom. Használom már néhány hete az új füzetet és borzasztóan jó érzés kiszínezni egy-egy rubrikát, mikor sikerül minden teendőt elvégezni. Arról nem is beszélve, hogy így igazán nem lehet halogatni a takarítást azzal az indokkal, hogy nem is olyan régen csináltuk meg utoljára.
   Az egészségnél egyrészt egy grafikont választottam, hogy nyomon kövessem a súlyomat, másrészt pedig egy kisebb táblázatos rendszert arra az esetre, ha rosszul érezném magamat. Észrevettem én is, hogy vannak előjelei a problémáimnak, így most megpróbálok ráakadni a tipikus tünetekre.   A negyedéves lebontásom maradt nagyon hasonló az előzőhöz, azzal a különbséggel, hogy kevesebb helyem lett. A vonalazás miatt muszáj voltam három oszlopra bontani blokkokat, amire egyrészt későn jöttem rá és elhibáztam az arányokat, másrészt nincs igazán hely a szövegnek. Tényleg érdemesebb ponthálós vagy négyzetrácsos füzetet választani, ahol ilyen problémák kisebb eséllyel állnak elő.


   Annak ellenére, hogy nagyon szerettem a füzet elején és a februári hónapban használt, nagybetűs, szögletesebb stílust, ahogy február során belevetettem magam a hamis kalligráfiába, szerettem volna ezt használni. Meg aztán engem is megérintett a tavasz, így az összes jó ötletet összekombináltam, amit az utóbbi időben láttam, például Csorba Anitánál.   A kiadásos táblázatom semmit sem változott, így arról nem készítettem képet, azonban a Habit Tracker egy újítás a BuJo-mban. Nagyon jó motiváló erő a sok kis színes négyzet, hogy odafigyeljünk a számunkra fontos dolgokra. 
   A The Best of... oldal is erre szolgál, megemlékezni a legjobb emlékekről. Mindenkire ráfér manapság egy kis pozitivitás, és milyen jó lesz majd hónapok múlva, vagy év végén visszaolvasni az év legjobb pillanatait, így szépen kigyűjtve.   Meal prep! Magyarul nagyjából azt jelenti, hogy az étel előkészítése. A rendszer lényege, hogy hétvégén elkészítjük a következő heti étkezésünket, például megfőzzük a reggelire a tojásokat, felszeleteljük a gyümölcsöket vagy akár megfőzzük a teljes heti ebédünket. Egy jó tervező nélkül nem is tudom, lehetséges-e a meal prep, sokkal egyszerűbb vasárnap úgy előkészülni a hétre, hogy minden hozzávaló kéz alatt van, mintha még a boltba kéne szaladgálni, főleg, hogy sokszor mire rájövök, hogy valami hiányzik, már alig van nyitva egy-kettő. Érdemes a bevásárlólista mellett tartani, úgyis sokat fogunk lapozgatni a két oldal között.
Ezután pedig már csak a heti lebontás maradt. Én nem használok napi bontást, mert a hetiben is elég jól átlátom a teendőimet. Sajnos a kis téglalapos beosztásomnak búcsút kellett mondanom, mert nagyon rossz volt a vonalas füzetben megrajzolni. Egy pici ferdeség is nagyon feltűnővé vált a vonalak között, aminek nem örültem. Új rendszerre volt szükségem, ami gyorsan rajzolható, mégis átlátható. Egyelőre ennél a nagyon egyszerű, vízszintes elrendezésnél maradtam, mert tényleg öt perc alatt kirajzolható még a díszes betűtípusokkal is egy kis gyakorlattal a kezünkben, plusz egy kis díszítésnek is marad hely, ha van kedvünk hozzá. 

   Összességében ez a füzet ténylegesen több időt vett igénybe, mint az előző, teljesen minimalista verzió, de annyiféle dekorációt ki tudtam próbálni, annyira jól esett egy picit alkotni papírra, hogy egyáltalán nem bántam meg. Természetesen ezek az ötletek egyszerűsíthetőek és bonyolíthatóak, igazán a BuJo használóján múlik, hogy mit tart hasznosnak és mit nem. Mindenesetre érdemes tenni vele egy próbát, akár egy régi, nyúzott kockás füzetbe is.
   Remélem, neked is kedved támadt egy kis BuJo-záshoz!

Niki
   

2 megjegyzés:

 1. Annyira tetszik maga az ötlet nekem is, már én is tervezem, hogy belevágok. Nagyon jó kis cikk lett, roppant jól összeszedted a dolgokat, nekem tetszett! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdemes kipróbálni, nem is gondolná az ember, hogy mennyivel rendszerezettebben mennek a napok egy ilyen kis füzettel :D
   Köszönöm szépen! :)

   Niki

   Törlés