2018. augusztus 21., kedd

Vissza az iskolába - tippek az egyetemre

Tavaly ősszel én is megkezdtem az egyetemet és most már büszkén elmondhatom, hogy túl vagyok az első éven és az összes vizsgámat sikeresen megcsináltam. Nagy váltás volt a középiskola után és én is sok mindent megváltoztattam a tanulási módszereimmel kapcsolatban. Ezeket a tapasztalatokat szeretném most megosztani veletek, hátha tudok egy kicsit segíteni azoknak, akik most kezdik az egyetemet, vagy már ott vannak/még gimisek, de nem érzik magukat annyira sikeresnek.


Jegyzetfüzet nélkül sehová

Nekem van Bullet Journalom, így nagy hangsúlyt fektetek benne az iskolai dolgokra ott is, de egy egyszerű jegyzetfüzet is megteszi. Érdemes feljegyezni az órarendet, az óráid, a tanárt aki tanítja és az irodáját, ahol megtalálod (előfordult néhányszor, hogy keresni kellett a professzort, hogy megtekinthessem a dolgozatot vagy javíthassam a jegyemet), a vizsgák, házi feladatok és beadandók dátumait. A határidők itt nem olyan rugalmasak, mint középiskolában, így szinte lehetetlen mindent fejben tartani, ha nincs egy hely, ahová mindent felírhatsz. 
Most készítem egyébként az új BuJo-mat, amiben még több back to school-os ötletet találtok majd, bejegyzés hamarosan.


Figyelj oda a hiányzásokra

Van egy szomorú hírem: senki sem fog odafigyelni a hiányzásaidra, hacsak túl sokat nem hiányzol és nem kapod meg az aláírást és nem mehetsz vizsgázni. Plusz, sok tárgynál az is beleszámít a jegybe, hogy hány órán jelentél meg, így nem árt tisztában lenni ezért sem. A jegyzetfüzet/BuJo itt is nagyon sokat tud segíteni.


Bye bye füzet

Én kicseréltem a spirálfüzeteimet betétlapokra, amiket kedvemre rakosgathatok bárhová. Egyrészt, némelyik tantárgyam talán tíz lapot igényelt, míg egy másikkal három füzet se lett volna elég, másrészt a tárolás is kényelmesebb, mert szűkösen, de egy nagy gyűrűs mappába az egész éves jegyzetem bele tudtam tuszkolni, szépen összerendezve és felcímkézve. A csúnyácskább jegyzeteket is egyszerűbb kicserélni és nem kell magaddal hordanod a füzeteidet, elég egy pár darab lap, amiket később helyükre tudsz tenni.
A második félévben, igaz, már kevesebbet jegyzeteltem papírra, mert szívesebben vittem magammal a laptopot és írtam egyenesen a Wordbe. Ősztől valószínűleg vissza fogok térni ismét a papírra, mert a kézírással jobban megjegyzem az anyagot, mint gépelve (tudok tíz ujjal gépelni, így sokszor fel sem fogom, mit írok le, csak írom), de ha egy oktató túl gyorsan diktál, akkor gépelni még mindig gyorsabban tudok, mint kézzel írni, úgyhogy valószínűleg ennek a módszernek sem fogok búcsút mondani.


Jelölj ki időt a tanulásra

Sokkal könnyebb úgy ellustálkodni a tanulást, hogy csak vizsgaidőszakban kell majd vizsgát tenni, tizennégy hét pedig végtelenül hosszú időnek tűnik a szorgalmi időszak elején (7 hét is, aztán egyszer csak mid-term test van). Érdemes úgy összeállítani az órarendet, hogy legalább egy nap legyen, amikor le tudsz ülni házit írni, projektet csinálni és tanulni, különben nagyon hamar elúszol a tanulni valóval, amit nehéz pótolni, hiszen a jövőhéten ugyanúgy kapod a következő adagot.


Gondold végig az órarendedet

Mind a két félévben beleszaladtam abba, hogy felvettem az óráimat nyolctól négyig és az utolsó órán már képtelen voltam figyelni, mert annyira fáradt voltam, illetve szétszórtam az óráimat, hogy ne kelljen nyolckor kelnem, aztán bosszankodtam, mert olyan volt, mintha nem is lenne értelme lemenni csak azért az egyetemvárosba, hogy egy órán részt vegyek. Szerintem nem lehet jól felvenni az órákat, de szerintem érdemes megkeresni a középutat és egyenletesen elosztani az órákat, ha lehetséges.


Te hogyan készülsz az iskolakezdésre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése