2018. szeptember 11., kedd

Vissza az iskolába - Tippek, hogy megfelezd a tanulásra szánt időtMár írtam arról, hogy érettségire hogyan érdemes felkészülni (ITT) és arról is, hogy miként készülök fel az új évre (ITT), most azonban konkrét, tanulással kapcsolatos tippeket szeretnék megosztani, amik segítenek nekem abban, hogy a lehető legtöbbet tudjam megtanulni a lehető legrövidebb idő alatt. Annyira fontosak számomra ezek a tippek, hogy még a bullet journalomba is beleírtam őket, hogy mindig tudjam, mi a teendő, ha elakadok. Itt van tehát 13 ötlet, hogyan érdemes tanulni.

Készíts kézzel írott jegyzeteket az órákon
Akár tollal írunk, akár jobban szeretünk gépelni, kutatásokkal bizonyították, hogy könnyebben tanuljuk meg azt, amit már kézzel leírtunk. Az első szemeszterben kézzel írtam, majd a másodikban már gépeltem, mert sokkal gyorsabban gépelek, mint kézzel írok, viszont magamon is észrevettem, hogy többet kellett tanulnom. Ezentúl, ha tehetem, mindig kézzel fogok írni, ráadásul a papír könnyebb is, mint a laptop.
Ha mégis gépelnél inkább (én is fogok még, mert vannak, akik egyszerűen túl gyorsan diktálnak ahhoz, hogy kézzel le tudjak írni mindent), akkor otthon írd át a jegyzeteidet.

Kezdj a legnehezebb feladattal először
Sokkal könnyebb a legkönnyebb feladatokkal kezdeni és túlesni a könnyebbik része, hiszen a nehezebb feladatok úgyis több időt fognak igényelni, nem? Sajnos ez így nem állja meg a helyét. Mikor leülünk tanulni, jobb esetben kipihenten tesszük, idővel azonban fáradni fogunk, alkalmazzunk bármilyen tanulási technikát is. Ha a nehéz feladatokkal kezdtünk, sokkal jobban oda tudunk rá figyelni, az agyunk még nem fáradt és lerövidíthetjük a tanulási időt, hiszen kisebb eséllyel követünk el hibát. A könnyű feladatokat kicsit fáradtabban is el tudjuk végezni, ráadásul ott lesz az szuper érzés, hogy a nehezén már túl vagy.

Kezdd el a beadandókat amint lehet
Akár egy hónappal a határidő előtt. Szerintem mindenki írt már a legutolsó pillanatban, éjszaka vagy kora reggel beadandót, mert elfeledkezett róla. Viszont, ha időben elkezded, nagyobb eséllyel fog eszedbe jutni, hogy be kell fejezni, plusz ha van legalább egy vázlatod, az alapján villámgyorsan meg tudod írni, akár aznap reggel is.
Nagyon könnyű megfeledkezni az ilyesmiről, szóval írd fel valahova és mikor hazaérsz azonnal kezdj bele, legalább egy vázlatot írj és máris tettél azért, hogy ne gyűjts össze rossz jegyeket a hiányzó beadandókból, amik majd lehúzzák a jegyedet.

Készíts szókártyákat
Nyelvtanuláshoz, pontosabban a szavak, kifejezések memoriálásához nincs is jobb eszköz. Használhatsz online szókártyákat, pl. a Quizlet-et, vagy papíralapú kártyákat is, nekem mind egyformán jól működtek. Fontos, hogy minden kártyára szánj legalább egy percet, akkor fogod tudni igazán megjegyezni az információt. Az ismétlés itt is nagyon fontos, legalább két-háromszor forgasd át a kártyákat, hogy ne csak rövidtávon emlékezz a szavakra.
Érdemes lehet ezt a technikát kipróbálni akár fogalmak tanulásánál is, de ott kevés lesz egy perc/kártya.

Vedd ki az elemeket, amiket már tudsz és fókuszálj arra, amit nem tudsz
Minden anyagban van olyan rész, ami jobban felkelti az érdeklődésed, így könnyebben megtanulod és vannak olyanok, amik egyszerűen csak elkerülik a figyelmed. Ha könyvből tanulsz, akkor írd ki papírra a részeket, amik nem mennek annyira, ha már van jegyzeted, akkor használj egy szövegkiemelőt, hogy a jó helyekre irányítsd a figyelmedet.
A jegyzetelés egyébként különösen hasznos nekem. Gyakran tanulok úgy, hogy egy hosszabb szöveget megpróbálok minél jobban lerövidíteni, összetömöríteni. Így akkor is tanulok, amíg azon gondolkodom, hogyan tudnám rövidebben leírni az adott szöveget, többször is átolvasom, másrészt minél egyszerűbbé teszem, annál jobban megértem magát a tananyagot. A lerövidített jegyzetet pedig 2-3 átolvasás után már tudom is.

Használd a Noisli-t
Agyadra mennek a szüleid? Idegesítő a tesód vagy a lakótársad? A szomszédok már megint veszekednek és nem tudsz tanulni? Ha valamelyik is ismerős, akkor ajánlom a Noisli-t vagy bármi olyan alkalmazást, ahol különféle, nyugtató hangokat tudsz hallgatni. Azért ajánlom különösen ezt az oldalt, mert akár egyszerre több hangot is össze tudsz mixelni és máris a réten találod magad, miközben messziről hallod a vonat érkezését vagy magad köré varázsolhatod a vihart és a villámokat az eső nélkül. Egyszerre tudod kikapcsolni a külvilágot és segíteni a figyelmed a tanulásra koncentrálni, hogy ne kelljen egész délután az íróasztalnál görnyedni.
Használj elmetérképet és színkódolást
Elmetérképet már az érettséginél is használtam és azóta is bánom, hogy nem kezdtem el még korábban. Ez lényegében egy rajzolással vegyített jegyzet, amin keresztül könnyebb átlátni az anyagot, az összefüggéseket és az emlékezés is egyszerűbb. EZT a bejegyzést például kifejezetten ajánlom a KarrierKód oldalról, ha szeretnétek kipróbálni a módszert.Az egész arra épít, hogy bevonja a tanulásba a jobb agyféltekét, így érdemes minél több színt, rajzot, sajátos szimbólumot hozzáadni és ezen keresztül ismételni a dolgozat/ZH/vizsga előtt. Idő, míg belejön az ember a használatába, így azt javaslom, hogy folyamatosan rajzoljunk térképeket a jegyzeteinkből és a nagy nap előtt már csak végigfutod a lapokat.
A színkódolás jól jöhet az egyszerű jegyzeteknél is. Színkódolhatod az egyes fejezeteket, a fontos fogalmakat, az idegenszavakat, amiket nem ismersz, vagy bármit, amit fontosnak érzel. Én, amíg voltak történelem óráim, külön színnel emeltem ki a személyeket, helyszíneket, időpontokat és a kulcsszavakat, így könnyebb volt dolgozatnál visszahívni az információt.

Mozdulj ki
Ha a saját szobádban tanulsz, rengeteg olyan hatás érhet, ami eltereli a figyelmedet. Ott az internet, a telefonod, a hobbidhoz szükséges kellékek, esetleg társaság vagy a mosogatnivaló, ami most igazán hívogatónak tűnik. Mozdulj ki otthonról, menj el egy könyvtárba, kávézóba, ülj ki egy parkba vagy bárhová csak szeretnél. A megváltozott környezetben talán kevesebb dolog fogja elterelni a figyelmedet.
Ha nem szeretnél máshol tanulni, akkor is tedd ki a lábad otthonról, tarts szüneteket, amikor kimész sétálni vagy egy kávéért. Addig eltereled a gondolataid és sokkal könnyebb lesz folytatni.

Foglalkozz magaddal - egyél, igyál, aludj eleget
Az egészségednél semmi sem fontosabb, még a jegyeid sem. Ezt én is hajlamos vagyok elfelejteni időnként, jól jön az emlékeztető, hogy törődjünk magunkkal. Az alvást nem is taglalom, egyél és igyál 1-2 órával tanulás előtt, hogy ne éhezz meg közben, vagy ha mégis, akkor állj fel és ne éheztesd magad, mert úgy nem fogsz tudni koncentrálni. Én szeretek főzni is, két tananyag között csinálj magadnak egészséges vacsorát, ami majd az agyad is arra ösztönzi, hogy segítsen a tanulásban. 

Teszteld le a tudásod
Vannak könyvek, ahol alapból adott néhány tesztkérdés vagy feladat, de ha nem, akkor hagyj ki 1-1 feladatot, amivel majd tesztelheted magadat a dolgozat előtt, vagy állíts össze magadnak feladatsort. Ez egy jó visszajelzés, hogy mit kell még tanulnod és egy kicsit enyhíti a stresszt is, hiszen ha otthon jól megírtad, élesben sem történhet olyan nagy baj.

Kapcsold ki a telefonod, vagy használd a Forest-et
A tanulás egyik legnagyobb közellensége a telefon. Számtalanszor voltam úgy, hogy szünetet tartottam, felmentem Twitterre és ott ragadtam egészen estig, a házimat meg éjszaka kellett befejeznem. Amíg nem vagy kész, kapcsold ki inkább a telefonod vagy használd a Forest-et, ahol azzal tudsz fákat növeszteni, hogy nem használod a telefonodat. Ha mégis megteszed, a fa meghal, amit senki sem akar.

Játszd el, hogy magyarázol valakinek vagy előadsz
Fogd a kedvenc macid és ültesd le magaddal szemben, vagy csak keress a falon két szimpatikus pontot. Próbálj olyan professzionális lenni, amennyire csak tőled telik, akár a professzorod is kifigurázhatod. Ezzel gyakorlatot szerzel magadnak a szóbeli előadásban, amiért igazán hálás leszel magadnak később és te is jobban megjegyzed az anyagot, hiszen mint a jegyzetelésnél, itt is le kell menned az alapokhoz, meg kell értened az anyag lényegét, hogy jól el tudd magyarázni. Még jobb, ha van is egy ember, aki ezt végighallgatja és vissza is tud kérdezni.Jutalmazd meg magadat
Tanulás végén ismerd el, hogy igenis megérdemled, legyen szó a kedvenc sorozatod legújabb részéről vagy egy szundiról. Szerintem nem érdemes anyagi dolgokhoz kötni az ilyesmit, mert nem feltétlenül fog motiválni a tizenötödik alkalommal, mikor végzel a tanulással időben, inkább válassz valamit, amit szeretsz csinálni. Pl. ha megcsinálom ma az összes házimat, akkor egy órát olvasni fogom a kedvenc könyvemet. A lényeg, hogy a cél emlékeztessen rá, hogy miért nem szabad Twitteren/Facebookon/Instán görgetni lefelé, hanem tanulni kell és minél előbb készen lenni vele.

Nektek milyen trükkjeitek vannak, hogy lerövidítsétek a tanulást?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése