2018. október 12., péntek

Honnan jön az ihlet?

Akár íróként, akár olvasóként felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon mégis honnan jön az ihlet, a szikra, amiből egy teljes világ születik meg. Írós csoportokban is népszerű ez a kérdés, hiszen íróként él bennünk a remény, hogy ami a másiknak bevált, talán nekünk is be fog. Ez sajnos nem mindig működik így, sőt, nálam vannak időszakok, amikor egyáltalán nem tudok írni, mert nincs meg a késztetés. 
A múzsa csókja néha nélkülözhető, hiszen ha sietni kell, határidő van, akkor nem számít, meg kell írni a történetet, néha azonban nélkülözhetetlen. Most azokat a dolgokat gyűjtöttem össze, amik engem megihletnek.Víz


Kétféle ember van, aki félig még vízi lény és érzelmekkel kötődik a vízhez és aki már kiszáradt. Én az első vagyok, legyen szó zuhanyról, kádfürdőről, strandolásról vagy akár a mosogatásról, valahogy a víz közelében produktívabb vagyok. Szeretem a vizet is megjeleníteni az írásaimban, az óceán az egyik kedvenc képem, ami nekem a nagyságával és végtelenségével erőteljes képet fest bármilyen szövegkörnyezetben..

Mások írásai


Már régóta tudjuk, hogy mindent megírtak, amit meg lehetett írni, mégis tudunk újat produkálni. Gyakran előfordul, hogy olvasok egy könyvet vagy egy novellát és annyira megtetszik a téma vagy az írói eszköz, amit használtak, hogy egyszerűen muszáj nekem is kipróbálnom azt, írnom róla. Ide sorolnám a prompt-okat is, amikből még sorozat is volt a blogon (khm, Tumblr projekt 2.0, be fogom fejezni, esküszöm!)


.

A muzsika ereje


Egyszerűen muszáj zenét hallgatnom írás közben. Segít belehelyezkedni a hangulatba és benne is maradni, a megfelelő dalszöveg pedig hatással van a történet szálára is. Lana Del Rey és Florence & the Machine a két kedvencem, ha a hangulat megalapozásáról van szó, mert annyira erőteljes az üzenet van a zenéjükben és a hangjukban, ami motivál. Plusz, mostanában találtam tipikus Sims zenéket is, ami lényegében annyira lefoglalja az agyamat, hogy észre se veszem, ahogy telik az idő. EZ például egy 24/7 rádió, EZ pedig egy két és fél órás mix.

.

Írástechnika


Mint ahogy más könyvek olvasása közben, az írástechnika böngészése közben is azonnal bekapcsol a kreativitásom és azon töröm a fejem, hogy melyik tipp hogyan lehetne alkalmazható egy új szövegkörnyezetben. Ez azért is hasznos, mert ha kipróbáljuk azon nyomban a praktikát, nagyobb eséllyel fogunk emlékezni rá később is, mintha csak egyszer elolvastuk volna. Varga Bea könyve erre az egyik legszuperebb, mert bárhol ütjük fel, akár véletlenszerűen is, tuti találunk valamit, amit ki lehet próbálni azonnal.

.

A saját életem


Szerintem elkerülhetetlen, hogy ne merítsünk a saját tapasztalatainkból, élményeinkből, emlékeinkből, tudásunkból. Ezek teszik később igazán élővé a szöveget, hiszen teljesen más a saját történeted elmesélni valakinek, mint a szomszéd Gizi nénijét. Bár nem szoktam párhuzamokat vonni a saját életem és a történeteim között, mégis fel lehet fedezni egy-egy emlékem a sorok között, amik számomra fontossá teszik a történeteket.


Téged mi ihlet meg?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése