2017. július 9., vasárnap

Gondolatok a Pride-ról...

Kedves Olvasó!

Nem akartam ma posztolni, nem terveztem, hogy írok erről a témáról, azonban annyi kommentet olvastam mostanában a Pride-dal kapcsolatban, hogy nem tudok csendben maradni. Tudom, hogy nagyon sokan nem hajlandóak meghallgatni semmilyen magyarázatot sem, vannak megrögzött gyűlölködők és azok, akik elfogadnak mindent, ameddig az számukra is teljesen kényelmes, de nem nyugszik meg addig a lelkiismeretem, míg le nem írom ezeket a sorokat. Vágjunk is bele, kérlek hagyj egy kommentet a bejegyzés után és beszéljünk ezekről közösen, mert fontos téma!

Niki
   Először is, rengeteg cikk jelent meg az interneten, mivel a Pride hónapja van és tegnap volt a Budapest Pride. A komment szekciót tudom, hogy kár elolvasni, de néha mégsem bírom ki, ahol sorban ugyanazok a típusú megjegyzések születnek: intézzék négy fal között, miért nincs hetero pride és miért nem olvadnak be inkább a tömegbe? Válaszok, amiket nem akarnak meghallgatni, de igenis léteznek.
   Az LMBT+ közösség a hetero közönséggel szemben nagyon sok jogtól meg van fosztva. Nem köthetnek hivatalosan házasságot, nem fogadhatnak közösen örökbe gyermeket. De nem kell még idáig sem elmenni, elég csak a rosszalló pillantásokra gondolni, mikor két férfi az utcán megfogja egymás kezét, neadjisten' elcsattan egy csók, bár nem fog, mert az esetek nagy részében túlságosan félnek ezek a párok. Egy hetero párt sosem fog azért lehurrogásokat, rosszalló pillantásokat kapni, amiért egy LMBT+ pár igen. Nem szeretnék más cikkeket ismételni, ITT nagyon jól összefoglalták ezt a dolgot, viszont azt szeretném mindenképp elmondani, hogy pontosan ezért nincs és sosem lesz szükség hetero pridera. A melegeknek (egyszerűsítsünk és használjuk ezt a szót) rengeteg negatív kritikát kell végighallgatniuk a saját identitásuk miatt, ezért van szükség rá, hogy előbújjanak és büszkék legyenek arra, akik ők. Miért ítélnénk el valakit azért, mert büszke arra, aki, hogy ha állítólag annyira elfogadóak vagyunk? Hiszen mindenki szeretne magabiztos és büszke lenni arra az emberre, akivé vált a nap végén. Senkinek sincs joga megfosztani ettől az érzéstől senkit sem, legyen akármilyen szexuális orientációja. Mindenkinek jóleső érzés megfognia a párja kezét az utcán, jelezve a többieknek, hogy a másik ember hozzá tartozik. A melegek azonban meg lettek ettől fosztva és legalább azon az egy napon, hadd legyenek büszkék. Majd ha mindenkit azonos jogok illetnek meg, akkor már nem lesz szükség pridera. Majd ha a transzszexuális embereknek nem kell szégyenkezniük azon, hogy melyik mosdót szeretnék használni és nem kell senkinek sem coming outolni, akkor már nem lesz szükség pridera. De addig, igen is hallatni kell a másik oldalról is.


  Végtelenül elszomorít, hogy az általános utálat még most sem csillapodik és sokan még mindig az LMBT+ emberekben találják meg a közös ellenséget és legszívesebben a Taigetoszról dobálnák le őket. Sokszor azt látom, hogy igazából fogalmuk sincs, miről beszélnek, csak társaságban is jó nagy egyetértésben lemocskosbuzizni  (én kérek elnézést) azokat, akik nem teljesen férnek bele a normálisnak meghatározott keretbe. Mások mocskolásával könnyű elfedni azt, hogy ők sem férnek bele ebbe a dobozba, sőt, szerintem senki sem. De ahogy én látom, főleg vidéken még nagyon ragaszkodnak a "régi értékekhez". Szégyennek számít nem heteronak lenni, szégyennek számít a családnak és a meleg embernek is, egy olyan dolog ez, amin meg kell próbálni változtatni, bár nyilvánvalóan senki sem tudja eldönteni, hogy kihez vonzódik vagy kibe szeret bele. A Pride pontosan ezen próbál változtatni. 
   Úgy gondolom, hogy soha senkit nem ért még sérelem azért, mert meglátott egy hetero párt kézen fogva az utcán. Soha egyetlen meleg kisgyerek sem változott meg attól, hogy hetero párt látott csókolózni az utcán. Soha senkit nem foglalkoztatott, hogy miért van annyi hetero pár a tv-ben, a könyvekben és szinte semmennyi sem az LMBT+ közösségből. Még sohasem hallottam lemocskosheterózni LMBT+ embert azért, mert egy férfi és egy nő átölelték egymást. Senkit se érdekelne, ha a hetero párok kivonulnának az utcára hirdetni a szerelmüket, hiszen amúgy is azt csinálnak, amit csak akarnak, ez azonban nem igaz a melegekre.


   Nagyon sok érvet fel lehetne hozni, hogy miért van erre az egész parádéra szükség, de én nem látok egyet se, ami bárki életét is sértené, őt bántaná. Ez nem valami ellen, hanem valami közös ügyért jött létre, nem úgy, mint például az ellentüntetők... Szeretnék egy olyan világban élni, ahol az emberek hajlandóak elfogadni, ha nem mindenki pontosan ugyanolyan, mint ők, ahol hajlandóságot mutatunk az elfogadásra és elutasítjuk a gyűlöletet. Máshol már látunk erre példát, egyre többet, csak nyitni kéne egy picit.
   Akik pedig a magamutogatást nem értik, csak annyit tudok mondani, hogy nem véletlenül lett az LGBT+ közösség jelképe a szivárvány. Rengetegféle ember tartozik ide és mind másképp fejezik ki önmaguk, de nyilván sokkal kisebb réteg az, aki nagyon kirikít a tömegből. De pontosan ők keltik fel a figyelmet és ők kerülnek be a hírekbe is. Komolyan, hát min háborodnának fel az emberek, ha egy békésen, színes zászlókkal vonuló tömeget mutogatnának a tv-ben? Ugyan már. (És persze a különböző fesztiválokról ne is beszéljünk, ahol ugyanez teljesen elfogadott, hiszen az egy fesztivál, ez meg egy parádé)
   Végül pedig itt hagyom az egyik nagy kedvencem egyik dalát, aki egy a kevesek közül, aki bátran felvállalja az identitását. Ez a dal se bántott még meg senkit sem, nem igaz?

Képek forrása: Google

2 megjegyzés:

 1. Egyszerűen imádom ezt a bejegyzést!! Teljesen egyetértek veled és én azt is szomorúnak tartom, hogy nálunk még kellenek a korlátok, pedig más országokban már elhagyták. Ebben az évben mentem ki legelőször a Pridera és mindenki nagyon aranyos és kedves volt, kivétel az ellentüntetőket, akiket őszintén nem értek, hogy miért pazarolják erre az idejüket.
  *megölel*
  Mazsola
  U.I. Lehet, hogy ismered Troye Sivantől a Heavent, de az a szám tökéletesen leírja ezt az egészet. Bár Halsey is fantasztikus:3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Korlátolt még nagyon az ország, nem csak kívül, de belül is... De azért már haladunk, remélem közeledik már a változás. :D
   Igen, ismerem, most hogy így mondod, az a dal is bekerülhetett volna. Na majd a következőbe!

   Ölelés
   Niki

   Törlés