2017. december 31., vasárnap

2018-as (anti)fogadalom lista

Kedves Olvasó!

   Sosem voltam egy nagy fogadkozós, tavaly azonban felállítottam magamnak néhány célt, amit szerettem volna teljesíteni. A lista fele teljesült és bizony néhány tételt is kipipálhattam volna, ha máshogy döntök. Idén azonban fogadkozás helyett inkább azzal szeretnék foglalkozni, hogy mit nem szeretnék csinálni. Összeválogattam tíz, a bloggal és személyes dolgaimmal kapcsolatos dolgot, amit idén nem fogok megfogadni, lássuk!1. Minden héten posztolni fogok, ha törik, ha szakad
Eddig minden egyes pénteken sikerült ezt betartani már lassan 1,5 éve, de bizony volt, amikor csütörtök este vért kellett izzadnom, hogy kipréseljem magamból a novella végét, ami meglátszott a minőségen. Úgy döntöttem, hogy elengedem ezt a görcsösséget, és inkább dolgozom valamin két hétig, de büszkén teszem ki, mint sietek vele aztán le akarom törölni. Valószínűleg fel kell majd állítanom egy új időbeosztást is, ahol jobban ki tudom használni az időmet és több időm fog jutni erre is, de nem fogom erőltetni, ha nem megy.

2. Lefogyok 
Az emberek 80% megfogadta már és megteszi most is. Idén felkúszott rám néhány kiló, tipikusan stresszevő vagyok, így az érettségi és a költözés meglátszott rajtam. Eszem ágában sincs azonban fogyókúrázni, mert annak úgyis kudarc a vége. Előszedtem a kedvenc intervall edzéseimet, telepakoltam zöldségekkel a mélyhűtőt és próbálok kevesebb csokit enni, ami a fő problémaforrást jelenti. A legnagyobb baj, hogy képes vagyok napokig feküdni egy helyben írás vagy tanulás közben, szóval a mozgás nagyon hiányzik az életemből, de dolgozom az ügyön.

3. Kevesebbet fogok stresszelni
Nehéz úgy kevesebbet stresszelni, hogy ugyanannyi stresszes helyzetben van az ember. Egy csomó nyomást teszünk a saját vállunkra is a külső elvárások mellett is. Itt visszautalva az első pontra, mint a heti kötelező posztolás, vagy a tanulás stb. Szintén, jobb időbeosztás és a képesség, hogy nemet mondjunk arra, amire nemet akarunk mondani, sokat segít. Sokszor magamon is észreveszem, hogy főleg azokban a helyzetekben idegesítem fel magam a legjobban, amit amúgy nem is akarok megtenni, így ezeket le fogom a lehető legjobban csökkenteni. Sorry not sorry, a saját problémáim lesznek az első helyen.

4. Többet fogok írni
Ezt minden évben megígérem magamnak, csak így csendben, aztán valahogy mindig elcsúszok a banánhéjon. Idén beláttam, hogy nem vagyok az a típus, aki nap mint nap képes leülni írni és bizony vannak olyan időszakok, akár hónapok is, amikor semmi épkézláb ötletem sincs, hogy mit írhatnék. Utána persze mindig jön az aktuális nagy ötlet és nem lehet elmozdítani az íróasztal elől, de az ötlet nyilván befolyásolja azt is, hogy mennyit írok. Inkább arra akarom helyezni a hangsúlyt, hogy jobbat írjak, mint eddig.5. Most már tényleg, tényleg rendet fogok tartani a házban
Menthetetlenül rendetlen vagyok, így van és kész. Ha leülök tanulni, egyszerre harminc sorkihúzót, négy forrást, a laptopot és telefont is magam körül tartok. Eszek közben, iszok, mindenfélére szükségem van és iszonyatos rendetlenséget tudok csinálni pár óra alatt is. Mire sikerül megtanulni az anyagot, addigra túl fáradt vagyok bármihez is, másnap reggel meg sietni kell... Egy idő után meg már semmit se lehet megtalálni. Szóval elkezdtem átpakolni a szobámat, illetve a tanulási székhelyem is áthelyeztem, így minden a kezem alatt van, mégsem kell hurcolászni az eszközöket, plusz utána pakolni. 

6. Nem fogok mindent az utolsó pillanatra hagyni
Akármit csinálok, én már örökre egy halogató leszek. Hiába kezdek bele egy projektbe két hónappal hamarabb, úgyis csak az utolsó pillanatban fogom elküldeni, mert mindig változtatni kell még valamit az utolsó pillanatban. Ennek a megváltoztatását 2017-ben örömmel jelentem, feladtam. (Igen, ezt a bejegyzést is előző este éjfél magasságában írom, habár fejben már egy hete tudom, miről fog szólni)

7. Nem költöm feleslegesen a pénzem
Rájöttem, hogy ez totális baromság, arra költöm, amire akarom. Valaki teljesen elképzelhetetlennek gondolja, hogy tízezreket hagyjon a könyvesboltban, van aki meg ruhákra nem tudná elszórni a pénzét. Amíg én boldog vagyok azzal, amire költök, addig köszönöm szépen, senki véleménye sem érdekel.

8. Több írástechnikát fogok olvasni
A probléma az írástechnikával nálam, hogy elolvasom én, emlékszem is rá valameddig, aztán elmerül az agyam mélyebb pontjaiban és volt, nincs tudás. Jövőre több, bizonyos írástechnikai hibákra épülő feladatot, gyakorlatot akarok csinálni, hogy tényleg megragadjanak bennem a helyes minták.

9. Több filmet fogok nézni
Képtelen vagyok 1,5 órát úgy végigülni, hogy közben ne terelődjön el a figyelmem. Moziban oké, de nincs mit tenni, a sorozatok jobban nekem valóak.

10. Azok az átkozott versenyek és pályázatok
Mikor meglátok egy újat, mindig pályázni akarok. Addig gondolkodom rajtuk, míg az utolsó kreatív gondolatot is ki nem szorítom a fejemből és elég ideges leszek ahhoz, hogy abba akarjam hagyni az egész írást. Úgyhogy jövőre ha nem jön elsőre az ihlet, akkor nem kínzom magam velük. Jövőre az egyetlen cél, hogy olyan nyugodt legyek, mint Buddha. Vagy még nyugodtabb.  Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzést, találkozunk jövőre is!
Nagyon boldog új évet kívánok és egy nagyon szuper 2018-at, sokkal jobbat, mint az előző év volt!

Niki

Képek forrása:WeHeartIt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése