2018. augusztus 24., péntek

Bullet Journal 2018 szeptember - Lámák mindenhol
 Habár az előző BuJo-m még koránt sem telt be (bejegyzés ITT), de akkor annyira sietnem kellett vele és annyira a praktikumra mentem vele, hogy a szorgalmi időszakra már nagyon kevés lett volna a tudása. Másrészt már nagyon csábított ez a jegyzetfüzet, amit az Auchanban szereztem be kb. 1100 Ft-ért. Nagyon megtetszett a dizájnja, imádom a lámákat, plusz kb. 200-250 lap lehet benne, ami egész évben ki fog tartani (remélem). Ez egy vonalas füzet, mert habár azt mondtam, többet nem fogok ilyet választani, egyszerűen nem tudtam otthagyni az üzletben. Egyébként a lapok minősége sem szörnyű, természetesen néhol átüt a fekete filc, de teljesen tolerálható mértékben. 
Még itt szeretném megjegyezni, hogy a teljes BuJo-ban angol szöveget használtam, mert az inspirációs videókban annyi találó, angol elnevezést találtam, amit nem tudtam eléggé hangzatosan lefordítani, hogy inkább hagytam mindent angolul. 
Az ötletek nagy része az ITT elérhető playlisten szereplő videókból származik. Rögtön a borítóra felragasztottam ezzel a csodaszép virágos washi tape-pel a jelmagyarázat. Bezárva semmi sem látszik belőle, azonban nagyon praktikus a napi teendők írása közben, hiszen nem kell a jelmagyarázat és a heti lebontás között lapozgatni. Valószínűleg ki is fogom tudni venni belőle, ha már nem lesz szükségem rá, mert nem tapad annyira a washi, hogy ne tudnám óvatosan leszedni.
Még itt az elején megemlítem, amit elfelejtettem lefotózni: a hátsó borítóra felragasztottam egy borítékot, hogy ne csak kallódjanak a papírok a naplóban, amit másképpen csak betennék két lap közé, hogy összegyűrődjön, illetve rendeltem Ebay-ről egy beragasztható tolltartót is, amivel a hozzáillő tollat mindig ott tudom tartani a napló mellett (szintén Auchan).


Borítóképnek mindenképpen egy lámát szerettem volna, hogy a külső és a belső jól illeszkedjen egymáshoz, de mikor megláttam ezt a jógázó lámát, azonnal tudtam, hogy ez tökéletes lesz. Hozzáadtam még a llamaste bitches feliratot, felírtam az évet és az elérhetőségeimet arra az esetre, ha elveszíteném a füzetet és már készen is volt.


A naptár résznél már rögtön 2019-et is beragasztottam, mert tudom, hogy legalább a nyári szünetig ezt fogom használni. Én nem szoktam ide különösebb jegyzeteket tenni, ritkán kell ilyen hosszú távra terveznem, így az a pici hely bőven elég jegyzetre, ami a hónapok között van. Erre inkább azért van szükségem, hogy azonnal meg tudjak nézni bármit benne és ne kelljen lapozgatni a naplóban, míg megtalálom az adott hónapot, de ha valaki szokott hosszabb távra tervezni, mindenképpen hagynék ki egy oldalt az év mellett. 
Ezt nyomtattam, mert az elmúlt két alkalommal, mikor kézzel írtam meg ez a két oldal igényelte a legtöbb időt. EZT az oldalt használtam, beállíthatjuk a nyelvet, a betűméretet, a dizájnt, stb. Szerintem tökéletes és gyors megoldás.A következő oldal még nekem is újdonság. Bevallom, képtelen vagyok dátumokra emlékezni, így éppen itt volt az ideje, hogy felírjam valahova a szülinapokat magamnak. Valahol Pinteresten vagy WeHeartIt-en láttam egy hasonlót még nagyon régen és most végre meg is valósítottam. A hónapok nevei mellé oda tudom írni a dátumot és a nevet, így remélhetőleg senkiről sem fogok elfeledkezni.
Tipp az elkészítéshez: a matektudás itt jól jön, bár lehet, hogy ezt sokan tudják. 30 fokban kell felosztani a kört, hogy tizenkét rublikát kapjunk, így ha a kör sugarának méretével felosztjuk a kört (akkor lesz 60 fokban felosztva), majd azokat megfelezzük, pont megkapjuk a tökéletes diagramot.


Ezután következik az órarendem. A legelső BuJomban öt órát használtam, mint diagramokat (ITT), aztán ellustálkodtam a dolgot és ömlesztve beírtam őket a napok alá (ITT). Most azonban alaposan végiggondoltam az egészet (na meg megnéztem vagy 100 BuJos videót) és kitaláltam az eddigi legjobb megoldást. Megrajzoltam ezt a szupergyors órarendet, majd post-itekből kivágtam a megfelelő méretű papírt és beragasztottam. Így, egyrészt színkódolni is lehet az órákat, másrészt ha változás történik, akkor egyszerűen csak áttesszük máshová a papírt. 
Ez egyébként csak egy példa itt, nem ez a valódi órarendem és azért is nem tapadnak a papírok, mert egy régebbi csomag post-itet használtam, de a hosszútávú megoldás szerintem meg fogja oldani a problémáim egy időre, plusz januárban sem kell majd az egészet újracsinálni.


És itt egy újabb újdonság. Sokáig butaságnak tartottam mindent leírni, amit amúgy a neten is megtalálok, de főleg a második félévben elkezdtem elveszíteni a fonalat az információáradatban. Itt azonban össze fogok gyűjteni mindent, ami fontos. A legszélső rublikát még nem írtam át tollal, mert nem tudom biztosan, hogy ki fogok férni arra a helyre, amit meghagytam neki, de szeretném vezetni a professzoraim adatait, az óra helyét, az anyagokat, amiket ajánlanak, az osztályzást, a jelenlétet és a jegyeimet is. Főleg az utolsó kettő nagyon fontos, mert minél több órám van, annál kevésbé tudom nyomon követni az egészet. 
Az oldal tetejére úgy döntöttem, hogy kell egy kis díszítés, főleg a másik két lapon, ahol még a cím se díszített. Színes lapra kinyomtattam ezeket a kis rajzokat és felváltva ragasztottam a lámákat és a kaktuszokat, hogy illeszkedjen a borító témájához. Ezeknek a kivágása nagyon sokáig tartott az apró részletek miatt, de annyira jól mutatnak, hogy nem bántam meg.
Itt követtem el az egyik nagy szarvashibát is. A jelenléti sávot először feketével be is rácsoztam, de annyira nem illett az oldal légies külsejéhez, hogy muszáj volt csinálni vele valamit. Végül az egyik videóban láttam, hogy kivágnak a füzet hátuljából és csak leragasztják az elrontott részt, így én tettem én is. Egy kicsit átlátszik még így is a fekete bizonyos fényviszonyok között, de egyébként még a ragasztás helye is alig észrevehető, elsőre talán fel sem tűnik. Ezt a trükköt mindenképp használni fogom még a jövőben is.


Itt pedig visszahoztam a régi beadandók és házi feladatok oldalt. Maradtam az egyszerűség mellett, úgyis össze-vissza fogom firkálni előbb-utóbb.


Még egy oldal a háziknak, mert valószínűleg még így is kevés lesz, aztán egy tanulási útmutatót is mellékeltem magamnak, hogy a nehezebb napokon innen gyűjtsek inspirációt. Erről egy külön bejegyzést is szeretnék majd írni, úgyhogy többet most nem is mondanék róla.


A filmes oldalam csak átmásoltam az előző naplómból. Egy üres oldalt hagytam mellette, ha esetleg betelnének a rublikáim, de még gondolkodom, hogy inkább oda kerül majd a bakancslistám.


Minek ez a rengeteg, üres post-it a jobb oldalon, kérdezhetnéd. Az van, hogy lusta vagyok külön magammal cipelni őket, így viszont mindig kéznél vannak. Okos megoldás, nem?
A bal oldalon egyébként a régi háztartási oldal van, azzal a különbséggel, hogy itt már belefáradtam az angol-magyar fordításba innen oda, onnan ide, így egyelőre csak post-iteket tapasztottam bele, aztán majd ha lesz kedvem, átírom őket a füzetbe is.


A következő oldalakon jönnek az egészséghez kapcsolódó spreadek. Először egy kis inspiráció magamnak, ha elfelejteném az egészséges étkezés alapvető szabályait. Felszedtem néhány kilót az utóbbi időben, így most különösen szeretnék odafigyelni az étkezésemre. Azt hiszem, működnek a szabályok, mert kicsi erőfeszítéssel sikerült leadni két hét alatt két kilót. Ezzel kapcsolatban esetleg érdekelne titeket bejegyzés a későbbiekben?


Ezután ötleteket adok magamnak (és most nektek is), hogy mit egyetek, ha nincs ötletetek. Nekem az egyik legnagyobb problémám, hogy sose tudom mit egyek, így mindig a pizzánál kötök ki, plusz hajlamos vagyok a stresszevésre is, ami persze csoki, mert az jut eszembe a legelőször. Ezt próbálom ezzel a kis gyűjteménnyel megakadályozni.


Ezután következik az egyik kedvenc lapom, a szemeszterre való lebontás. A legutóbbi BuJos bejegyzésben már írtam, hogy a negyedéves lebontáson mindenképpen változtatnom kell majd, mert se vonalas, se kockás füzetben nem működött igazán jól a rendszer.
Ezeket a kis mininaptárakat a netről töltöttem le, bár már nem emlékszem honnan. Beragasztottam őket, rajzoltam néhány pöttyöt, kidíszítettem néhány stickerrel, ami szintén az Auchanból van, illetve Ebayről és már készen is volt. Még egy kis színkódolást is sikerült belecsempészni, bár a napokat elfelejtettem színes tollal írni.

Ezután kihagytam néhány üres lapot, mert tényleg nagyon vastag a füzet, sokáig fogom használni, így lesznek olyan ötleteim, amit inkább az elejében szeretnék tudni, mintsem valahol a közepén két hónap között.És végre elértünk a szeptemberi borítóhoz. Ezzel nagyon sokat szenvedtem, mert eredetileg a szeptemberi naptárt is szerettem volna a jobb oldalra tenni, de ahányféleképpen átrajzoltam, egyik se volt jó. Beletörődtem végül, hogy vagy a láma, vagy a naptár, de egyszerre nem fog mindkettő kiférni egy oldalon úgy, hogy látható is legyen mindkettő. Nem ez lett a legszebb borítóm, de majd legközelebb.


Sosem használtam havi lebontást augusztus előtt, mert értelmetlennek tűnt, de július végén annyira nem volt időm semmire se, hogy megrajzoltam egy havi lebontást és ennyi volt az egész BuJo. A vicces, hogy kicsit beleszerettem abba, hogy egyben láthatom az egész hónapot, így most is készítettem egyet annak ellenére, hogy most heti lebontásom is lett.
A kezem jól belelóg a képbe, mert fújt a szél és nem győztem visszalapozni, de legalább most ki van festve a körmöm. :)


Itt van a másik két nagy hiba is, amit elkövettem. Először is, végre készítettem egy nyomtatható kiadások oldalt, így nem kellett külön megrajzolgatni és több sorom is van, mint ha rajzolom, azonban akkor még nem tudtam, hogy angolul fogom írni a BuJot, így belekerült végül néhány magyar szó is a layoutba, a jegyzeteimen kívül persze.
A másik a meal plannél történt, ugyanis sikerült mindössze egy hétre megrajzolnom az eredetit, így el kellett fednem valamivel. Kinyomtattam ezt a szuper táblázatot az Excelben, ahova odafér a reggeli, ebéd és vacsora is, csak nem vettem észre, hogy a 35. hetet nem kellett volna beleírnom, így a bevásárlólista feliratát is leragasztottam. Újra kellene kezdeni ezt az egészet, de lusta vagyok, szóval marad. Használható így is, nem?


Itt pedig a másik kedvencem. Caitlyn's Corner készített egy Valentin napi BuJo-t, amiben ez a szívecske is látható és azonnal beleszerettem. A vonalas füzetnek itt ütköznek ki a hátrányai, mert nem volt egyszerű egyformára megrajzolni a két oldalt, de én teljesen beleszerettem és nem bánom az időt, amit ezzel töltöttem. Alig várom már, hogy megtöltsem színekkel.
A másik oldalon a szokásos Best of, ahová felírom a hónap kedvenc pillanatait és egy nagyon cuki láma, mert muszáj volt neki is helyet adni valahol.


Végül, de nem utolsó sorban a heti lebontásom. Ezen nem sokat gondolkodtam, megláttam szintén Caitlyn's Corner valamelyik videójában és azonnal tudtam, hogy ez tökéletes lesz. A bal oldali részbe írhatom a személyes, a jobb oldaliba pedig az iskolával kapcsolatos teendőimet, így többé nem keverednek össze és hely is van benne bőven. Meglehetősen gyorsan el is készül, mert nem kell sokat vonalzóval méregetni.


Itt pedig az egész már működésben, a jelmagyarázattal és néhány teendővel. Beszereztem a Lidl-ben egy radírozható tollat, amivel felvázoltam egy "hamis" hetet, hogy lássátok, hogy fogom használni az egészet. Egyébként próbáljátok ki a radírozható tollat, teljesen eltűnik a tinta, csak az írás nyoma marad ott, ha úgy rányomjátok a tollat a lapra, mint én.


Összességében azt kell mondanom, hogy nagyon sok időt töltöttem el vele, mármint ahhoz képest, amit egyébként szánnék rá még úgy is, hogy sok lapot ellustálkodtam és inkább nyomtattam és ragasztottam. Mégis elégedett vagyok, mert ez sem lett tökéletes, de alig várom, hogy használhassam.

Ti használtok bullet journalt? Ha igen, szoktatok újat kezdeni tanévkezdéskor, vagy hagyjátok a régit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése