2018. szeptember 21., péntek

Három nap Budapesten - Bihari Viki íráskurzusán jártamLassan egy hónapja már, hogy Bihari Viki íráskurzusán jártam és rengeteget gondolkodtam azon, hogy mit s írhatnék róla, ami visszaadja az egész hangulatát. Talán a legnagyobb problémát az okozza, hogy ez nem olyan íráskurzus, mint amire a szó hallatán gondolnánk. Mégsem tudnám másnak nevezni, mert nem önismereti tréning vagy szó szerint vett íráskurzus vagy bármi egyéb. Leginkább két olyan nap, amikor magaddal foglalkozol és nem fogsz megbánni.

Korán reggel indultam otthonról, így kicsit álmosan álldogáltam a sztriptízbár előtt, ahogy Vikit vártam. Kicsit hülyén is éreztem magam, ahogy ott álldogáltam, mert mégis csak egy sztriptízbárról beszélünk. Nagyon jó kis csapat jött össze, hiába hoztam a magam félénk formáját, gyorsan túlestem a stresszelős részen és elkezdtünk beszélgetni. A bemutatkozás során kicsit megismertük egymást, ki honnan jött és miért, aztán belevágtunk a feladatokba.
A két nap során több egyéni és csoportos feladat is volt, írtunk rövidebb szövegeket, volt egy interjús feladat is (link ITT), de tanultunk prezentálni is, amit gyakorlatban is kipróbálhattunk. Viki nem mondott el sok elméletet, inkább a tapasztalatait osztotta meg velünk a saját blogja illetve Facebook oldala alapján. Nem voltak "módszerek" vagy kijárt utak, amik biztos sikerre visznek, hanem inkább "én ezt csináltam és itt vagyok, szerintem ez működik és ez nem", amikből végül azt visz mindenki haza magával, amire szüksége van. Én leginkább azzal a céllal vágtam bele a kurzusba, hogy feloldjam az írói blokkom, ami két nap alatt nem történt meg, azonban kaptam egy kis fenékberúgást, hiszen valamit fel kellett olvasnom a többiek előtt, mikor lejárt az idő és nem volt negatív vízhang, ami elvegye a kedvemet, plusz kaptam néhány ötletet is, ami segíthet majd, ha készen állok visszatérni a klaviatúra elé.
Mivel nem volt sok elmélet, így nagyon sok gyakorlatra volt idő. Kétféle volt abból is: egyrészt írtunk önállóan szövegeket, amik inkább a lelki részre mentek rá, illetve az interjúkészítést is ide sorolnám, amikor rólam készítették az interjút. Volt egy szerepjáték is, ahol egyrészt a csapatmunka nagy szerepet játszott, de a szereplők által a lelki dolgokba is belecsúszott a dolog. A másik része sokkal szakmaibb volt, hiszen riportert kellett játszani, illetve prezentálni szintén csapatban. A prezentációt külön kiemelném, mert olyan elméleti/tapasztalati tudást kaptam, hogy most már nem félek az egyetemen rám váró kiselőadásoktól, hiszen olyan gyakorlatot szereztem, amire bátran merek építeni. Ha másért nem, akkor ezért már megérte elmenni.
Vikiről rosszat nem tudok mondani, pont olyan, mint a Facebookon, két lábbal a földön. Szívesen válaszolt a kérdésekre, segített, ha kellett, azon volt, hogy nekünk jó legyen. (Van közös kép is, de nagyon cringey lett, szóval most nem fogom megosztani.)

Összességében nem feltétlenül azt kaptam, amire számítottam, de egyáltalán nem bántam meg, hogy elmentem és szeretnék majd még más kurzusra is menni, ha sikerül egy hétvégém felszabadítani. A Puzséros kurzus például felkeltette az érdeklődésem, mert azt mondta Viki, hogy ott jobban belemennek a szövegelemzésbe.


Kinek ajánlanám?
Ha azzal a céllal indulsz neki, hogy te két nap alatt szeretnél megtanulni 'jól' írni, akkor semmiképpen sem, mert ez nem arról szól. Ha szeretnéd jól érezni magad, érdekes embereket megismerni, kicsit fejleszteni az önismereted, stb. és még tanulni egy keveset az írásról is, akkor nem fogod megbánni.

Ti jártatok már valamilyen íráskurzuson? 

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Úúú, egyre inkább azt érzem, hogy ez nekem való! :D Őszintén szólva nem is az írós rész miatt döntöttem el véglegesen, hanem amikor a prezentációkról írtál. :D Az egyetemen már párszor elő kellett adnom, néha semmit se érő (mármint nagyon nem a szakirányomba vágó) tárgyakból is, és még azokon is gyomorgörccsel kelek reggel, és sosem úgy sikerül, ahogyan szeretném. Jó lenne már ezen túllendülni. Úgyhogy most már mindenképp felveszem a bakancslistámra ezt az íráskurzust is, köszi még egyszer, hogy írtál és meséltél róla. :D

  (Ja, és én akkor is szívesen megnézném a közös képeteket Vikivel. :D )

  Dare

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Érdemes kipróbálni, főleg ha ideges típus vagy, mert erről is van szó a kurzuson! :D Biztos lesz nemsokára megint prezis kurzus megint :D Remélem eljutsz és jól fogod magad érezni :D

  (Talán majd egyszer megmutatom :DD)

  Niki

  VálaszTörlés